ZATAŠKANA PRAVA ISTINA O POTONUĆU TITANICA? ‘Nema sumnje da taj brod nikada nije smio zaploviti, ali nije potonuo zbog udara u santu leda’

titanik

Potonuće Titanica možda je uzrokovao enormni požar, a ne udarac u santu leda, tvrde stručnjaci koji su, kako bi potkrijepili svoju teoriju, objavili i novi dokaz, piše Independent

Više od 1500 putnika izgubilo je svoje živote kada je Titanic potonuo na krstarenju od Southamptona do New Yorka u travnju 1912. godine.

I dok je uzrok katastrofe dugo pripisivan santi leda, novi dokazi upućuju na to da je vatra izbila u trupu i tinjala nezapaženo gotovo tri tjedna što je naposlijetku dovelo do potonuća.

Stručnjaci su i ranije znali za teoriju o požaru na brodu, a najnovija analiza fotografija potaknula ih je da okrive vatru kao primarni razlog potonuća.

Novinar Senan Molony koji je proveo više od 30 godina istražujući potonuće Titanica, proučio je fotografije koje je snimio glavni inženjer elektrotehnike na brodu prije nego što je napustio brodogradilište.

Molony je kazao kako je uočio nešto više od 9 metara duge crne tragove duž desne strane trupa, upravo gdje je brod probila santa leda.

– Tražili smo dio gdje je led probio trup broda i shvatili da je upravo na tom dijelu brod bio oštećen i prije nego li je napustio brodogradilište u Belfastu.

Stručnjaci su potom potvrdili da je crne tragove vjerojatno uzrokovao požar koji je počeo u kotlovnici.

Ekipa od 12 ljudi pokušala je ugasiti požar no bio je prevelik da bi se obuzdao. Temperatura je dosezala i do 1000 stupnjeva Celzijevih.

Naposlijetku, kada je Titanic udario u led, čelični trup bio je toliko oslabljen da je probijen.

J Bruce Ismay, predsjednik kompanije koja je sagradila Titanic strogo im je zabranio da putnicima spominju išta o požaru.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *